
Babičkin bazový sirup s mätou a medovkou
Recepty od babičky majú svoje čaro – nielenže krásne voňajú, ale uchovávajú v sebe spomienky na detstvo a letné prázdniny. Jedným z tých, ktoré by ste si mali určite zapísať, je domáci bazový sirup s mätou a medovkou. Lahodný, osviežujúci a bez zbytočných konzervantov.
Čo budete potrebovať:
- 30 – 40 veľkých kvetov bazy čiernej (ideálne nazbierané doobeda, keď sú najvoňavejšie)
- 2 litre vody
- 1,5 kg trstinového cukru
- 2 citróny
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 hrsť čerstvej medovky
- 40 g kyseliny citrónovej
Postup:
- Vodu priveďte do varu, nechajte trochu vychladnúť a nalejte ju na kvety bazy, ktoré ste predtým jemne prepláchli. Pridajte nakrájané citróny, mätu a medovku.
- Nechajte lúhovať 24 – 48 hodín na chladnom mieste (nie na priamom slnku), občas premiešajte.
- Cez gázu alebo jemné sitko preceďte tekutinu do hrnca, pridajte cukor a kyselinu citrónovú.
- Pomaly zahrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nevarte!
- Horúci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a uzavrite.
Tipy na podávanie:
Bazový sirup je výborný s perlivou vodou, ľadom a plátkom citróna. Skvelý je aj ako základ na domáci letný kokteil či limonádu pre deti.
Uchovávajte v chlade a spotrebujte do 6 mesiacov. Sirup po otvorení skladujte v chladničke.