Zatvoriť
Babičkin bazový sirup s mätou a medovkou

Babičkin bazový sirup s mätou a medovkou

Recepty od babičky majú svoje čaro – nielenže krásne voňajú, ale uchovávajú v sebe spomienky na detstvo a letné prázdniny. Jedným z tých, ktoré by ste si mali určite zapísať, je domáci bazový sirup s mätou a medovkou. Lahodný, osviežujúci a bez zbytočných konzervantov.

Čo budete potrebovať:

  • 30 – 40 veľkých kvetov bazy čiernej (ideálne nazbierané doobeda, keď sú najvoňavejšie)
  • 2 litre vody
  • 1,5 kg trstinového cukru
  • 2 citróny
  • 1 hrsť čerstvej mäty
  • 1 hrsť čerstvej medovky
  • 40 g kyseliny citrónovej

Postup:

  1. Vodu priveďte do varu, nechajte trochu vychladnúť a nalejte ju na kvety bazy, ktoré ste predtým jemne prepláchli. Pridajte nakrájané citróny, mätu a medovku.
  2. Nechajte lúhovať 24 – 48 hodín na chladnom mieste (nie na priamom slnku), občas premiešajte.
  3. Cez gázu alebo jemné sitko preceďte tekutinu do hrnca, pridajte cukor a kyselinu citrónovú.
  4. Pomaly zahrievajte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Nevarte!
  5. Horúci sirup nalejte do sterilizovaných fliaš a uzavrite.

Tipy na podávanie:

Bazový sirup je výborný s perlivou vodou, ľadom a plátkom citróna. Skvelý je aj ako základ na domáci letný kokteil či limonádu pre deti.

Uchovávajte v chlade a spotrebujte do 6 mesiacov. Sirup po otvorení skladujte v chladničke.

Zľavy až do 50 % na voskové obrúsky a vrecká. Pomôžte nám vyprázdniť sklad – sťahujeme sa do nových priestorov!