Zatvoriť
Domáci rebarborový džem s bazou a marhuľami

Domáci rebarborový džem s bazou a marhuľami

Ak máte chuť na niečo originálne a zároveň jemne nostalgické, skúste džem z rebarbory, marhúľ a bazy. Kombinácia jemnej kyslosti rebarbory, sladkých marhúľ a kvetinovej vône bazy je jednoducho neodolateľná. Ideálny na chlieb, croissanty aj do jogurtu.

Čo budete potrebovať:

  • 1,2 kg očistenej rebarbory (nakrájanej na kúsky)
  • 500 g zrelých marhúľ (bez kôstok, pokrájaných)
  • 10 – 15 kvetov bazy čiernej
  • 1 kg želírovacieho cukru 2:1
  • Šťava z 1 citróna

Postup:

  1. Rebarboru a marhule dajte do veľkého hrnca. Pridajte citrónovú šťavu a premiešajte.
  2. Kvety bazy zviažte do gázy alebo ich vložte do čajového sitka – aby sa dali po varení ľahko vybrať. Vložte ich do hrnca.
  3. Prisypte želírovací cukor, premiešajte a nechajte odstáť cca 30 minút, aby sa pustila šťava.
  4. Zmes priveďte do varu, a za stáleho miešania varte 4 – 5 minút. Počas varenia odstráňte penu.
  5. Odstráňte kvety bazy, spravte želírovaciu skúšku a ak džem tuhne, nalejte ho do sterilizovaných pohárov.
  6. Uzavrite, obráťte hore dnom na 5 minút, potom otočte späť a nechajte vychladnúť.

Tip:

Tento džem krásne vynikne aj ako náplň do koláčov, na cheesecaky alebo ako sladký darček pre vašich blízkych. Ak chcete džem ozvláštniť, pridajte ku koncu varenia hrsť bielych bazových kvietkov bez stoniek - pretože aj oči jedia :).