1. Chlieb a iné pečivo
Pečivo potrebuje dýchať. Ak ho skladujete v mikroténovom sáčku, na druhý deň je ako guma a rýchlejšie chytí pleseň. V chlebníku a ľanovom vrecku zase rýchlo oschne odkrojená časť. Zabaľte pečivo do voskového obrúska alebo voskového vrecka, vydrží vám aj 5 dni čerstvé. Na chlieb je ideálna veľkosť voskových obrúskov XL alebo voskové vrecko XL. Pečivo skladujte na chladnejšom mieste, kde nesvieti slnko.
2. Syry
Do voskových obalov môžete zabaliť aj syr. Keďže veľa druhov syrov dozrieva, potrebujú dýchať. Voskové obrúsky nechajú syr dýchať a vydržia vám aj niekoľko dní. Nestane sa, že po odbalení natrafíte na suchý kraj syra. Na syr odporúčam obrúsky veľkosti M alebo S.
3. Oriešky
Nemáte radi, keď vám oriešky zmäknú na vzduchu? Ani my nie, preto si z voskového obrúska spravíme vrecúško, kde ich nasypeme a uzatvoríme.
4. Bylinky
Osvedčilo sa nám aj skladovanie kôpru, petržlenu, stonkového zeleru a iných byliniek. Bylinky si zachovajú farbu a budú mať pevnú štruktúru aj niekoľko dní.
5. Avokádo
Avokádo je najlepšie čerstvé. Akonáhle ho rozkrojíte, začína hnednúť a to už nevyzerá veľmi vábne. Zabaľte nespotrebovanú polovicu avokáda do voskového obrúska a dajte do chladničky, na druhý deň bude ako čerstvo rozkrojené. Avokádo zvykneme baliť do malých voskových obrúskov veľkosti S.
6. Všetky druhy zeleniny (áno, aj cibuľu)
Do voskových obrúskov zabalíte každú zeleninu, či už celé kusy alebo nakrájanú. Brokolicu, karfiol, mrkvu, kaleráb alebo akákoľvek vám napadne. Zeleninka si vytvorí v obrúsku jemnú rosu a nezačne sa scvrkávať a mäknúť. Zelenina vydrží takto zabalená v chladničke aj niekoľko týždňov.
7. Desiatu
Idete na výlet alebo si nosíte do práce desiatu? Zabaľte si ju funkčne a elegantne do voskových obrúskov alebo vrecka. Už žiadne nalepené servítky na lepeňáku. Po zjedení desiaty obrúsok vyprášte, poskladajte a doma umyte. Na druhý deň si môžete do neho znovu zabaliť desiatu. Na lepeňáky sú najlepšie obrúsky veľkosti M alebo voskové vrecko veľkosti M.
8. Nakrájané ovocie
Nakrájané ovocie dajte do misky a prikryte obrúskom alebo priamo zabaľte do voskového obrúska. Ovocie zostane chrumkavé a zachová si farby. Veľkým obrúskom XL môžete prikryť aj rozrezaný melón alebo tekvicu.
9. Prikryť plech alebo nádobu
Určite ste sa už stretli s tým, že ste napiekli koláč a chceli dať celý plech do chladničky ale nemali ste ho čím zakryť. Na zakrytie odporúčame obrúsok veľkosti XL. Menšia veľkosť M vám bude stačiť na zakrytie menšej misky s nedojedeným obedom.
10. Koláče a sušienky
Upiekli ste perfektnú čerešňová bublaninu a viete, že ju môžete zabaliť do voskových obrúskov? Ale nie horúcu. Počkajte kým vychladne. Sušienky si môžete zobrať na výlet so sebou do voskových obrúskov. Zachovajú si chrumkavosť.
11. Extra tip: Kozmetiku
My si zvykneme do nich baliť suchý šampón keď cestujeme. Alebo ich máme len tak pribalené v batožine...keby náhodou. :)